top of page
פוסטים מובילים

קבלו עדכון על פוסטים חדשים

פוסטים אחרונים

"מכונת האמת" של מנהלי ההשקעות - ניסוי חדשני של בלאקרוק


טבעת חכמה למנהלי השקעות

בתכל'ס:

  • ענקית ההשקעות בלאקרוק מקיימת בימים אלו ניסוי למעקב אחר בריאות מנהלי ההשקעות שלה

  • המעקב נעשה על ידי טבעת חכמה שבודקת את דופק הלב ושעות השינה ומעבירה את המידע לחברה

  • בעבר נמצא קשר בין תנודות השוק והחלטות השקעה למחלות נפשיות, התאבדויות וייצור הורמונים בגוף

  • בנוסף, בלאקרוק יכולה באופן זה לנטר פעילות חשודה אצל מנהלי ההשקעות

  • יתכן ומדובר בעוד שלב באובדן הפרטיות של העובדים


שבוע שעבר ידיעה קטנה ומעניינת תפסה את עיני. חברת ההשקעות הענקית בלאקרוק החלה לאחרונה בניסוי בו מספר מנהלי השקעות בחברה הסכימו לענוד טבעת חכמה אשר תנטר את שעות השינה, את הדופק ומדדים נוספים. הטבעת החדשנית מיוצרת על ידי חברת אאורה (Oura) הפינית והעלות שלה לצרכן היא כ-300 דולר .

האם מדובר בדאגה לבריאות ורווחת מנהלי ההשקעות? האם זו דרך חדשנית לבצע ניהול סיכונים בקרנות? האם זו דרגה חדשה של אובדן פרטיות ו"האח הגדול"? כנראה התשובה אינה חד משמעית לאף אחת מהשאלות. הפוסט הנוכחי בוחן שאלות אלו ומתמקד בקשר שנמצא במחקרים אקדמאיים בין בריאות, ניהול השקעות ושוק ההון.


האם מדובר בדאגה לבריאות מנהלי ההשקעות?


דאגת בלאקרוק למנהלי ההשקעות שלה הינה מובנת, ונובעת בעיקר כי הם עובדים מהותיים בעלי השכר היותר גבוה בחברה. מקצוע ניהול ההשקעות אינו מתאים לכל אדם, וכל מי שניהל כסף לעצמו או לאחרים מכיר את הלחצים שיש כאשר השווקים נעים בחדות.


מחקר מעניין (אנגלברג ופרסונס, 2016) בחן את הקשר בין התנודות בשווקים לבין מספר האישפוזים בבתי חולים. החוקרים בחנו דוחות אישפוז בכל בתי החולים בקליפורניה במהלך השנים 1983 עד 2011. במהלך התקופה היו כ-11 אלף אישפוזים מדי יום, כאשר כ-700 מתוכם קשורים למחלות נפשיות רלוונטיות כגון התקפי חרדה, לחץ ודיכאון חריף.


החוקרים בנו סל מניות אשר מייצגות את החברות בקליפורניה ובחנו כיצד תנודות במניות אלו משפיעות על מספר האישפוזים. הם מצאו שירידות במניות (בגובה סטיית תקן אחת, בהיקף של כ-1.5%-) היו קשורות עם עלייה משמעותית של כ-0.25% במספר האישפוזים במהלך היומיים הבאים, בעיקר בשל מחלות נפשיות.


בתרשים הבא, נראה מספר האישפוזים הא-נורמלי (מעבר לתחזית הרגילה) בימים סביב ה-19 לאוקטובר 1987, הידוע בתור יום שני השחור בו השווקים בארה"ב ירדו ביותר מ-20%. ניתן לראות שמספר האישפוזים היה גבוה בכ-5% מתחזית המודל, דבר המצביע כי ההשפעה הייתה קשורה לירידות השווקים באותו היום.


תרשים 1 – מספר האישפוזים הא-נורמלי (ביחס לתחזית רגילה) בקליפורניה בשבעת הימים סביב יום שני השחור ב-19 לאוקטובר 1987. מתוך: אנגלברג ופרסונס, 2016.

במחקרים דומים נמצאו קשרים בין תשואות השוק לשיעור ההתאבדויות באוכלוסייה ולהיקף התאונות הקטלניות. בשנים האחרונות, פורסמו מספר מחקרים נוספים (לדוגמה, נופסינגר, פאטרסון ושאנק, 2018) המשלבים ניסויים הבודקים את הקשר של רמות ההורמונים (כגון טוסטסטרון וקורטיזול) על החלטות פיננסיות ולהיפך.


האם זו דרך חדשנית לניהול סיכונים בקרנות?


בגופים הפיננסיים בכלל ובבתי ההשקעות בפרט, עוברים דרך הידיים של העובדים סכומי כסף אדירים. הפיתוי לבצע תרמיות, הונאות ושימוש במידע פנים למטרות רווח אישי גדול מאוד. באופן תדיר אנו מתבשרים על מנהל השקעות שסחר בחשבונותיו האישיים מול לקוחותיו, ביצע הונאות פונזי, השתמש במידע פנים לרווח אישי ועוד.


כבר היום, גופי ההשקעות משקיעים כסף רב מאוד בבקרה על העובדים שלהם. קיימות הדרכות שנתיות לעובד, מעקב אחרי שיחות ומיילים של העובדים, ואפילו הוואטס-אפ הופך להיות חשוף. באופן ספציפי, בניהול השקעות ישנם עשרות מודלים כמותיים מתוחכמים שבודקים את רמת הסיכון בהשקעה ומדליקים נורות אדומות במידת הנדרש.


הטבעת החכמה יכולה להיות השלב הבא בבקרה וניהול הסיכונים מול העובד. כאשר מנהל השקעות נמצא בלחץ גבוה מהרגיל, הדבר עשוי להעיד על סיכון גבוהה מדי שהוא לקח או אפילו אל תרמית שמתרחשת. הטבעת החכמה הופכת להיות מערכת התראת קו ראשון לגבי אירוע שמתרחש, והיא שקולה ל"מכונת אמת" שמחוברת באופן רציף לעובדים - מה שמביא אותי לשאלה האחרונה.


האם מדובר ברמה חדשה של אובדן פרטיות העובד?


בידיעה על הטבעות של בלאקרוק, הודגש מספר פעמים נושא פרטיות העובד. נכתב כי "מנהלי ההשקעות התנדבו לניסוי", וכי הם "נתנו את הסכמתם לחלוק את המידע האישי עם בלאקרוק", וכן שהם "יכולים להסיר את הטבעת בכל עת". באווירה עולמית גוברת של ניסיון לשמירה על פרטיות, משפטים אלו נראים כמו חלק מהודעה לעיתונות שמטרתה בעיקר הינה מזעור ביקורת.


יתכן שמנהלי השקעות אלו הסכימו באופן מודע לאבד עוד פיסה מפרטיותם, אולם מה יקרה כאשר בלאקרוק תחליט שהניסוי הצליח ושהחברה "ממליצה" לכל מנהלי ההשקעות שלה לענוד את הטבעת. כיצד יסתכלו על מנהל השקעות שמסרב לענוד את הטבעת? האם מנהל השקעות שיוריד את הטבעת לעיתים תכופות לא ידליק נורות אדומות אצל מנהלי הסיכונים? עד לאן תגיעה ההשפעה של המידע האישי, האם לדוגמה גם לביטוח הבריאות של העובדים?


לסיכום,


את הניסוי בבלאקרוק מנהל פסיכולוג מורשה המוביל את צוות המימון ההתנהגותי של בחברה. בינתיים, על פי הדיווחים, כ- 10 מנהלי השקעות בבלאקרוק באירופה הסכימו לענוד את הטבעת ולחלוק את הנתונים שלהם עם החברה.


בשלב זה, ניסוי ענידת הטבעת נראה תמים למדי, אולם עולות לגביו מספר שאלות בריאותיות, השקעתיות ואתיות חשובות. צריך לראות כיצד המשך הניסוי מתקדם, האם בלאקרוק תרחיב את היוזמה לכל עובדיה והאם אנו רואים לנגד עינינו את השלב הבא בקשר בין מעסיקים לעובדים.



Engelberg, J., & Parsons, C. A. (2016). Worrying about the stock market: Evidence from hospital admissions. The Journal of Finance, 71(3), 1227-1250.


Nofsinger, J. R., Patterson, F. M., & Shank, C. A. (2018). Decision-making, financial risk aversion, and behavioral biases: The role of testosterone and stress. Economics & Human Biology, 29, 1-16.




הערה: חלק מהמחקרים הנ"ל נגישים באופן מלא. בכדי לקבל גישה מלאה לחלקם האחר, נדרש להירשם לאתר בקישור (או לדלג על הרישום, לדוגמה באתר SSRN), או לפתוח את הקישור דרך מוסד אקדמאי שמאפשר גישה למאגרי מידע אלקטרוניים.

Comments


קבלו עדכון על פוסטים חדשים

בכל שאלה, הארה או תיקון - נא צרו קשר

תודה על פנייתכם, תגובה תגיע בהמשך

bottom of page