הסיפור של הבלוג הזה התחיל בתקופה שלפני גיוסי לצבא.
עבדתי כ"לבלר" בזירת האופציות בבורסה לניירות ערך, כאשר המסחר עוד היה בצעקות ובסימוני ידיים, והעסקאות נרשמו על פתקים צבעוניים קטנים. ה"לבלרים" היו בתחתית הפירמידה של העובדים בזירות ולכן קיבלנו ללבוש את הווסט בצבע ירוק דהוי.
תפקידי בחברה היה לעקוב עם העיניים אחרי הסוחרים של החברה שנעו בזירה, ולרשום ידנית את כל העסקאות שהם מבצעים מול שאר הסוחרים סביבם, מדהים שכך פעם היה מתנהל המסחר.
הטעות שלי עלתה לחברה בהפסד של 12,425 ש"ח בעסקה אחת
כחודש לאחר שהתחלתי את העבודה, הוצאתי פרטים שגויים לעסקה שביצע אחד מהסוחרים שלנו מול אחד מהבנקים. לאחר מספר שעות עלינו על הטעות אולם זה היה מאוחר מדי והבנק כבר לא הסכים לתקן את העסקה.
הטעות שלי עלתה לחברה בהפסד של 12,425 ש"ח. בזמנו, לנער בן 17, סכום זה היה מאוד גבוה (משמעותית יותר מהמשכורת החודשית שלי), והייתי בטוח שמפטרים אותי עוד באותו היום. להפתעתי, בשיחה עם הסוחר ומנכ"ל החברה, ראיתי שהם דווקא מקבלים זאת בהבנה. הם אמרו לי שבשוק ההון קורות הרבה טעויות ולא ניתן להוריד אותן לאפס, אלא רק לצמצם אותן.
בחודשים ובשנים שלאחר מכן עשיתי עוד הרבה טעויות בשוק ההון, אולם אף פעם לא שוכחים את הטעות הראשונה שלכם. הדבר שהבנתי מהטעויות שלי ושל אחרים במהלך הקריירה שלי, היא שאני מעוניין ללמוד להכיר לעומק את אותם שחקנים שחיים את השוק, מהם התמריצים שלהם, והיכן נוצר הערך בניהול ההשקעות.
הבלוג שם לעצמו מטרה לזהות מאמרים אקדמאיים רלוונטיים לשוק ההון, לנתח אותם ולהציגם בצורה תמציתית וברורה
בבלוג "דוקטור שוק" לקחתי את אהבתי לשוק ההון, למחקר ולהוראה, ושילבתי את שלושתם יחדיו. אני נחשף מדי יום להמון מחקרים מרתקים ובעלי ערך רב, אולם הבעיה שמחקרים אלו נכתבים על ידי אקדמאיים בתחום מימון - עבור אקדמאיים בתחום מימון. הם ארוכים, כתובים באנגלית קשה, ומורכבים מבחינה אמפירית ומתמטית. על כן, הבלוג שם לעצמו מטרה לזהות מאמרים רלוונטיים בשוק ההון, לנתח אותם, ולהציגם בצורה תמציתית וברורה - בתכל'ס.
הבלוג מיועד לפעילים ותיקים וחדשים בשוק ההון שרוצים להיחשף להתפתחויות אחרונות ולהכיר את הפינות הקטנות בעבודתם יותר טוב. בנוסף, מתעניינים בשוק ההון יכולים למצוא הרבה מקורות וכיווני חשיבה אשר יעזרו להם להבין מהם הכוחות הפועלים על האנשים והנכסים בשוק.
רוב מוחלט של המחקרים* המוזכרים בבלוג נכתבו על ידי חוקרים מובילים אשר פרסמו את מחקרם בירחונים מוכרים בעולם בנושא המימון, ירחונים אשר מקפידים על איכות הפרסום והבדיקה האמפירית. אני משתדל להציג את הנושאים העדכניים והרלוונטיים ביותר בתחומי שוק ההון וההשקעות, באופן שיאפשר לכל מתעניין להיכנס לעובי הקורה ולקבל פרספקטיבה נוספת על עולם מרתק זה.
מעט על עצמי,
שמי ארי אחיעז, נשוי לענת ואבא ל-3 ילדים.
בעברי הרחוק, עבדתי כ- 10 שנים בשוק ההון בתפקידים שונים ומגוונים. כפי שרשמתי קודם, התחלתי כלבלר בזירת האופציות בבורסה לניירות ערך. בהמשך, שימשתי כברוקר בניירות ערך זרים עבור לקוחות מוסדיים ישראליים. לאחר מכן, במשך מספר שנים ניתחתי מניות ואג"ח קונצרני כאנליסט ומנהל המחקר בבית השקעות. בתפקידי האחרונים בשוק ההון גם "חטאתי" בבנקאות להשקעה שכללה גיוס כספים ועסקאות פרטיות עבור חברות וגופי השקעה.
לאחר תקופת עבודתי בשוק ההון, יצאתי למסלול לא פחות מרתק בתחום המחקר והוראת המימון באקדמיה, וסיימתי דוקטורט במימון מאוניברסיטת תל אביב בשנת 2019. הדוקטורט שלי עסק במודל הנפקה יחודי בישראל של אגרות חוב קונצרניות, כאשר בחנתי כיצד מחירי אגרות החוב מתנהגים סביב ההנפקות (לאמיצים שמכם הנה קישור לדוקטורט). אני ממשיך לחקור בזמני הפנוי, כאשר אני מתעניין בעיקר במחקר על שוק ההון העולמי בכלל, והישראלי בפרט.
כיום אני יועץ פעיל למספר מיזמי פינטק (טכנולוגיה פיננסית), במיוחד כאלו אשר עוסקים בחידושים בתחום ניהול ההשקעות, שימוש במידע בשוק ההון ובכלי השקעה ייחודיים. בנוסף לזאת, אני מרצה בקורסי מימון במוסדות אקדמיים מובילים בישראל, ומאמין שרמה בסיסית של הבנת המימון חשובה לכל אדם.
לבסוף, בחרתי לכתוב בלוג כתחביב ומתוך אמונה בחשיבות הנגשת ידע לשחקנים השונים בשוק ההון.
* הערה: חלק מהמחקרים הנ"ל נגישים באופן מלא. בכדי לקבל גישה מלאה לחלקם האחר, נדרש להירשם לאתר בקישור (או לדלג על הרישום, לדוגמה באתר SSRN), או לפתוח את הקישור דרך מוסד אקדמאי שמאפשר גישה למאגרי מידע אלקטרוניים.